logo
logo Book en tid idag - og ha` det bedre imorgen.
En “tennis-albue”og “golf-albue” er blot en definition, man bruger for at have en fælles forståelse for, <b>hvor og hvordan</b> smerten føles.

En “tennis-albue”og “golf-albue” er blot en definition, man bruger for at have en fælles forståelse for, hvor og hvordan smerten føles.

By oktober 18, 2018 Uncategorized

Tennis-albue og golf-albue

Hvad har en tennis-albue og golf-albue tilfælles ?

En “tennis-albue”og “golf-albue” er blot en definition, man bruger for at have en fælles forståelse for, hvor og hvordan smerten føles. Det behøver således ikke at være en tilstand man udelukkende oplever med en ketscher eller en golfkølle i hånden. Al repetetiv, ensidig og til dels kraftfuldt “holdefunktionsarbejde” kan forårsage disse symptomer. Der er i langt de fleste tilfælde tale om en simpel overbelastning af de muskler og sener, der hæfter på henholdvis det ydre eller indre knoglefremspring på albuen.

tennis2

Hvilke symptomer er der ?

Smerter, smerter og atter smerter. Disse opstår ofte pga. gentagne forkerte bevægelser og mærkes både i og omkring leddet, når dette belastes. Ved tryk på ydersiden eller indersiden aktiveres smerten yderlig, og den kan føles helt ned i selve underarmen eller stråle op i overarmen. Der kan desuden være hævelse , rødme og nedsat funktion, hvilket er tegn på at vævet er irriteret, og at der er opstået en slags betændelsestilstand – dog uden bakterier. Det er vigtigt at forstå, at betændelsen er der af en årsag og er kommet, fordi albuen er blevet brugt for meget og eventuelt forkert. Men husk at inflammationen/betændelsen er en helt naturlig del af kroppens måde at hele sig selv på.

Det store spørgsmål: hvad er årsagen ?

Var det en engangsforestilling, hvor smerterne går over af sig selv i løbet af et par dage og IKKE dukker op igen næste gang du er aktiv. Ok så er den klaret.
Eller den mere kroniske, hvor smerterne bare ikke forsvinder, når albuen får ro eller bliver ved at komme igen, når du bruger din arm/albue. Her er det uhyre vigtigt at få klarlagt den bagvedliggende årsag til, at din albue tilsyneladende er under konstant belastning og dermed ikke får ro til at hele.
Der kan være mange forskellige årsager til, at du har fået smerter i albuen. Udover de akut opståede gener, så opstår problemerne, når albuen skal kompensere for manglende funktion andre steder i kroppen. Albuen er skulderens og håndens mellemled og i mange tilfælde skal årsagen til smerterne findes her. Et klassisk eksempel på en tennis-albue er nedsat funktion af udadrotation af skulderen. Skulderen og albuen arbejder sammen, når vi drejer hånden udad, så hvis du mangler rotation i skulderleddet vil kroppen forsøge at hente det i albuen. Det samme gør sig ofte gældende ved en golf-albue.

tennis4
tennis3

Hvad kan du selv gøre ?

Du kan selv starte med at nedkøle albuen over et par dage, max. 10 minutter af gangen og minimum et par timer mellem hver gang. Undgå vridebevægelser og andre ting, der trigger smerten. Derudover kan du hjælpe med at fremme helingsprocessen ved ex. at smøre pebermynteolie på leddet. Olien har en kølende og bedøvende virkning og optages meget let af huden. Når den smøres på et hævet og irriteret led, trænger olien ind i blodkarrene og udvider disse, således at mængden af hvide blodlegemer øges i området. Disse hvide blodlegemer hjælper med at slå irritationen ned. Ligeledes ses en forbedret cirkulation så affaldsstofferne fjernes hurtigere. Ved megen hævelse kan et eddikeomslag natten over gøre underværker. Desuden er det selvfølgeligt vigtigt at komme igang med at lave udspændingsøvelser.

Hvad gør jeg for at hjælpe dig ?

Når du kommer til mig i klinikken vil jeg netop starte med at afdække, hvor dit problem ligger helt præcist. Jeg laver en grundig undersøgelse for at finde eventuelle fixationer eller skævheder i leddene, spændthed eller svaghed i muskulaturen eller blokering af energien i kroppen. Her benytter jeg manuelle teknikker som ledmobilisering, triggerpunktsterapi og muskeltest, men også akupunkturens diagnose metode, hvor puls og tunge er redskaberne.
Behandlingen iværksættes udfra min analyse af dit problem og vil ofte omhandle en kombination af forskellige teknikker. Jeg har rigtig gode erfaringer med laser, massage af aktive triggerpunkter samt akupunktur.
Øvelser og udspænding indgår naturligvis ligeledes, som en meget vigtig del af behandlingen, sammen med korrektion af eventuelle forkerte bevægemønstre.

tennis5

Tag det første skridt idag Book en tid

Leave a Reply