logo
logo Book en tid idag - og ha` det bedre imorgen.
“Is – tiden” er forbi til akutte skader

“Is – tiden” er forbi til akutte skader

By marts 3, 2017 Uncategorized

“Is – tiden” er forbi til akutte skader.

Kuldeterapi forsinker healing

Siden 1978, da Dr. Gabe Mirkin opfandt udtrykket RICE har Rest, Ice, Compression og Elevation været den gyldne standard og strategi indenfor behandling af akutte skader.
Nu viser en række nye undersøgelser, at kuldeterapi faktisk kan forsinke helingen og derfor ikke bør være det første valg for behandling af skader.

1
2

Inflammation er kroppen reaktion på reparation af beskadiget væv

Den nyeste forskning viser, at inflammation er kroppens første fysiske reaktion på reparation af væv og derfor er denne inflammatoriske proces uhyre vigtig. Inflammation er den samme biologiske proces, der går i gang for at dræbe bakterier i tilfælde af sygdom eller infektion i kroppen. Når bakterier kommer ind i kroppen aktiveres immunsystemet og der sendes specielle celler (kaldet makrofager) og proteiner til det inficerede område. Det er nøjagtig det samme, der sker når en muskel beskadiges. Her sender immunsystemet de samme celler til området for at fremme helingen af det beskadigede væv.

Is nedsætter blodgennemstrømningen

Hvis vi bruger is nedsættes blodgennemstrømningen, idet is får blodkarrene til at trække sig sammen. Dette hæmmer frigivelse af de før omtalte makrofager, som jo var nødvendige for helbredelse og derved forsinkes helingen. Nedsat blodgennemstrømning kan desuden forårsage vævs-død og måske endda forårsage permanente nerveskader. Man kan dog anvende is til smertelindring umiddelbart efter skaden er sket – dog kun max. 10 min. Også NSAID medikamenter, som sænker den inflammatoriske proces, vil i værste fald forsinke en heling.

3
4

Kort sagt: alt hvad der hæmmer inflammationen, forsinker helingen !

Et nyt huskeord kunne være MCE – Move (bevæg så meget du kan), Compression (komprimerende forbinding) og Elevation (hold det skadede væv højt). Og søg så iøvrigt hjælp til nærmere undersøgelse og behandling. Kig forbi “sportsskader” her på siden og se hvordan jeg behandler.

Jo før du får afdækket skadens omfang og i gang sat den rette behandling jo før er du på banen igen.

Tag det første skridt idag Book en tid

Leave a Reply